Skyddsombuden fick rätt – ersätts för kränkande behandling

Uppdaterad
Publicerad

De två skyddsombuden vid Luleås kommunala renhållningsbolag, som anmält sin chef för kränkande särbehandling, fick rätt via en central förhandling. Bland annat ska bolagsledningen be dem om ursäkt.

Det var för en månad sedan som Nordnytt avslöjade att de två skyddsombuden vid Luleå kommunala renhållningsbolag anmält sin chef till kommunrevisionen för att han vägrat skriva på en framställan om arbetsmiljöåtgärder. I stället ska chefen ha kallat dem bakåtsträvare, rättshaverister och bittra fiender till bolaget.

Ingen bra magkänsla

Chefen ska också ha hotat dem med repressalier som att de skulle förlora sina jobb.

-Ingen med förståndet i behåll går väl till jobbet med en bra magkänsla när man utsatts för en sån grej, sade skyddsombudet Thord Backman när Nordnytt intervjuade honom.

-Allt vad vi har gjort har vi lagstöd till. Vi bedriver inga egna korståg, sade skyddsombudet Jan Karlsson vid samma tillfälle.

När Nordnytt nu tar del av protokollet från den centrala förhandlingen visar det sig att de två skyddsombuden fått rätt.

Ber om ursäkt

Under våren ska renhållningsbolaget genomföra en sex dagar lång arbetsmiljöutbildning i fackförbundet Transports regi för ledningen och skyddsombuden. Ett stormöte ska hållas där alla anställda ska få information om vad som hänt och vad som ska göras i framtiden.

Renhållningsbolaget ska också be de bägge skyddsombuden om ursäkt för hur de har bemötts. Skyddsombuden å sin sida ska be företaget om ursäkt för sin del av den uppkomna situationen.

Och sist men inte minst ska företaget betala ut en ekonomisk kompensation på 20 000 respektive 10 000 kronor till de två skyddsombuden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skyddsombud renhållningen Luleå

Mer i ämnet