I förgrunden den åtalades advokat Foto: SVT

Slutpläderingar i mordåtalet i Piteå

Uppdaterad
Publicerad

Idag hölls slutpläderingar i målet där en 20-årig man står åtalad för mordet på den 45-åring, som i mars hittades död i bakluckan på sin bil.

Bevisningen är klar – 20-åringen har skjutit mannen i huvudet, det har han också erkänt. Det hela skedde efter att de båda stämt träff på 20-åringens gård.

Istället handlar det nu om vilket uppsåt 20-åringen hade.

Man hittad död – misstänkt mord i Piteå

Åklagaren anser det bevisat att uppsåtet var döda 45-åringen. Hon menar dessutom att 20-åringen handlat både kallt och planerat och yrkar på 16 års fängelse för mord, minus straffrabatt för den åtalades låga ålder.

– Han har i polisförhör sagt att han siktade på offrets halsregion. Han träffade där han siktade, sa åklagaren i sin slutplädering.

Försvaret å andra sidan anser att den åtalade i första hand bör dömas för vållande till annans död och grov misshandel.

20-åringen själv har i rätten ändrat sin berättelse till att han från början planerade att ta sitt eget liv på grund av en situation han inte så någon utväg ur och att han inte avsåg att döda offret.

– I polisförhöret var han rädd att uppfattas som galen och försökte istället framstå som rationell. Igår förmådde han berätta om sina känslor. Att han var pressad och desperat och inte såg någon utväg ur den situation han befann sig i, sa den åtalades försvarsadvokat i sin slutplädering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Man hittad död – misstänkt mord i Piteå

Mer i ämnet