Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Räddningstjänstens inre befäl Bo-Lennart Björklund uppskattar att det hittills snöat drygt 15 centimeter i trakterna runt Luleå. Foto: Linus Nilsson/SVT

Fortsatt varning för snöfall i Norrbotten – tiotal olyckor under lördagsnatten

Uppdaterad
Publicerad

Fram till söndag morgon varnar SMHI för snöfall i Norrbottens län. Det råder även en klass 1-varning för kuling i hela Bottenviken och Norra kvarken.

– Ta det lugnt i trafiken och se till att byta till vinterdäck, säger Bo-Lennart Björklund, inre befäl RC-nord.

Det är främst i de norra och östra delarna av Norrbotten som den mesta av snön väntas falla under helgen. Enligt SMHI kan det komma uppemot 30 centimeter snö under lördagsdygnet.

Tiotal olycksärenden hos räddningstjänst

Under natten och morgonen har räddningstjänsten haft ett tiotal ärenden från Umeå och norrut. Främst handlar det om avåkningar och bilister som kört in i mitträcket.

– Det rör sig inte om några allvarliga olyckor. De flesta olyckorna verkar ha skett efter kusten, säger Bo-Lennart Björklund, inre befäl RC-nord.

”Ta det lugnt i trafiken”

Bo-Lennart Björklund uppskattar att det hittills snöat drygt 15 centimeter i trakterna runt Luleå.

– Snön kommer att tina bort men det är viktigt att ta det lugnt i trafiken och se till att byta till vinterdäck, säger han.

Under lördag morgon har vädret påverkat villaägare i Haparanda, där ett antal hus blivit vattenskadade. Även ett hundratal av Skellefteå Krafts kunder är utan ström. Avbrottet beror på blöt nysnö tillsammans med kraftig blåst.

Intensivt i inlandet

Vid Norrbottenskusten kommer nederbörden att falla som snö eller regn under lördagen medan snön fortsätter att falla med hög intensitet fram till söndag morgon i inlandet.

I Bottenviken och Norra kvarken blåser det nordväst eller väst, 14-17 meter per sekund, vilket gör att SMHI varnar för kuling klass 1. Blåsten kan påverka fritidsbåtar och små yrkesfartyg.

På lördag kväll råder klass 1- och klass 2-varningar för höga vattenflöden samt klass 1-varning för snöfall i inlandet. I kustlandet gäller klass 1-varning för höga flöden mellan Luleå och Haparande, med klass 2 för ån Keräsjoki.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I videon reder SVT ut skillnaderna på SMHI:s tre vädervarningar Foto: Johan Nilsson / TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer