Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I ett av fallen blev en äldre person i Norrbotten smittad av en anhörig efter en examenskram. Foto: Arkiv/SVT

Smittan tillbaka i Norrbottens äldreomsorg – slarvas med avstånd och utrustning

Publicerad

Den 1 juli kom flera lättnader i restriktionerna mot covid-19 och Region Norrbotten rapporterade att smittspridningen i länet är låg. Men än finns det goda skäl att hålla uppe garden.

Under fredagen meddelade regionen att smittan spridits till äldreomsorgen igen, då det slarvas med avstånd och skyddsutrustning. Det konstaterade enhetschefen för vårdhygien i Region Norrbotten, Susanne Hansson Frölander.

”I ett nyligt fall blev en äldre person smittad av anhöriga när de kramades på en examensfest. Efter det spreds smittan till personalen som i sin tur riskerade att smitta fler av de äldre på boendet och även kollegor” säger hon i ett pressmeddelande.

Det är en balansgång

Susanne Hansson Frölander förstår lyckan över att samhället öppnas upp och fler vaccineras, men framhåller att det måste balanseras mot att det fortfarande finns samhällssmitta.

– Det måste ske parallellt med att man tänker att en smitta finns kvar i samhället. Att vi har ödmjukhet mot att man fortfarande kan bli smittad. Man försöker matcha det med råden som Folkhälsomyndigheten fortfarande har, även med de lättnader som de förts in.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet