Risken har minskat betydligt för att Norrbotten ska drabbas av ”ett nytt Gällivare”. Foto: Anders Alm/Region Norrbotten/Marit Hommedal/TT

Smittskyddsläkaren: Liten risk för stora utbrott i Norrbotten i höst

Uppdaterad
Publicerad

Coronaläget i Norrbotten är just nu väldigt lugnt, enligt smittskyddsläkaren Anders Nystedt.

– Risken att det blir så illa som i Gällivare är inte jättestor längre.

Den här veckan har Norrbotten haft tre nya konstaterade fall av covid-19. Men alla är kopplade till ett företag i Kiruna där man fick en spridning till anhöriga.

Få bar på viruset

Förra veckan togs även 2900 tester som visade att enbart 0,2 procent bar på coronaviruset. 2900 personer är drygt en procent av befolkningen, vilket tyder på att det knappt pågår någon smittspridning i Norrbotten just nu.

Coronaviruset i Norrbotten

– Befolkningen beter sig på ett någorlunda korrekt sätt. Sedan tror jag att smittspårarverktyget är väldigt bra när vi letar ikapp de som blivit exponerade, ber de att testa sig och vara extra noggranna, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt på Region Norrbotten.

Drabbade län är nu lugnast

Norrbottens län sticker även ut som en av de lugnare regionerna i Sverige, trots det stora utbrottet i Gällivare. Samma sak gäller för Sörmland som drabbades hårt av covid-19.

– På något sätt ser det ut som att det är lugnast i de regioner som haft mest hett om öronen, säger Anders Nystedt.

Liten risk för ”ett nytt Gällivare”

Det har pratats mycket om en andra våg under hösten men enligt smittskyddsläkaren Anders Nystedt ser det i nuläget relativt lugnt ut – om alla orkar fortsätta sköta sig.

– Det kommer att komma någon typ av smittspridning under hösten, givetvis. Men risken att det blir så illa som i Gällivare är inte jättestor längre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet