Här tar Dennis Larsson Stålarm emot ett av alla hundratals fönster som tas ner när Focushuset ska rivas. Foto: Linda Jones/SVT

Dennis hämtar 70 fönster från Focushuset i Malmberget

Publicerad

Focushuset i Malmberget kommer att börja rivas våren 2021. Nu plockas alla fönster ned för att säljas vidare. Dennis Larsson Stålarm passade på att köpa ett 70-tal fönster till ett planerat växthus.

För tre månader sedan flyttade Dennis Larsson Stålarm och hans sambo till ett hus i Nattavaara. Planen är att skapa en turistverksamhet i byn och då kommer alla fönster att komma till användning.

– Vi hittade en annons där de gav ut väldigt billiga fönster, säger han.

Samhällsomvandlingen i Malmberget

Planeras att rivas i maj

Det 13 våningar höga Focushuset i Malmberget i Gällivare kommun ska börja rivas tidigast maj 2021. Huset kommer då att vattenbegjutas för att det inte ska damma. Sedan krossas Malmbergets landmärke med en gripklo. De lägre delarna planerar man dock att börja riva redan i februari.

Stort intresse för återbruk

I Focushuset finns runt 300 fönster som sanerings- och avfuktningsföretaget Ocab kom på att de kunde återbruka och sälja vidare till intresserade Gällivarebor. Pengarna kommer sedan att skänkas till kvinnojouren i Gällivare.

– Det har varit jättestort intresse, säger platschefen Madeleine Tjärnlund.

Se mer om vad Dennis Larsson Stålarm planerar att göra med alla fönster i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Samhällsomvandlingen i Malmberget

Mer i ämnet