Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Gabriella Stenberg Wieser, rymdfysiker vid IRF i Kiruna, vad som händer nu när uppskjutningen av rymdsond ställdes in. Foto: Hans Sternlund/SVT

Snöpligt för rymdforskarna i Kiruna – uppskjutningen flyttas fram

Uppdaterad
Publicerad

Det var stora förväntningar i Kiruna inför uppskjutningen av det som ska blir Europas största rymdäventyr. Men bara minuter innan uppskjutningen i Franska Guyana blåstes uppskjutningen av.

Raketen ska ta en sond med tio experiment till Jupiters isiga månar för att undersöka om det finns förutsättningar för liv.

Det är inte helt ovanligt att vädret ställer till det när det gäller raketuppskjutningar. De tropiska väderförhållanden som rådde i Kourou i Franska Guyana bedömdes som för osäkra för att låta den 55 meter höga Ariane 5-raketen stiga till väders.

Detta till besvikelse för de som hade sökt sig till aulan vid Institutet för rymdfysik i Kiruna för att följa direktsändningen från Sydamerika.

Kort skjutfönster

Skottet skulle ha gått prick 14.15 svensk tid, istället planeras ett nytt försök till fredagen, men då klockan 14.14.

– Det skjutfönster man har är bara en sekund så man måste skjuta då eller inte alls, säger Gabriella Stenberg Wieser, rymdfysiker vid IRF i Kiruna.

I klippet hör ni henne berätta om vad som händer nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.