Foto: SVT

Snösmocka – ovanligt mycket snö i Riksgränsen för december

Publicerad

Den senaste tiden har snön vräkt ner i Riksgränsenområdet och det är ovanligt mycket snö för att vara i december. Snödjupet på mätstationen i Katterjåkk  visar idag på 96 cm – men var 121 cm innan regnet tryckte ihop snön.

Snön har vräkt ner i Riksgränsenområdet. Man kan utan att överdriva säga att en rejäl snösmocka drog över Riksgränsen och Katterjåkk de senaste dagarna. Därför stod snöskottningen på dagens program för många boende i området.

– Det är mycket nu men jag försöker hålla det till det minimala och livsviktiga. Jag skottar fram fönster, dörrar, snöskotern och naturligtvis plockar jag fram skidor ur förrådet. Det får gärna bli mer säger Riksgränsenbon Erik Koivisto Falck.

Att det har kommit mycket snö den senaste veckan ser man på SMHI:s statistik, den 28 november var snödjupet 50 cm och den 3 december var snödjupet 121 cm, efter senaste dygnets regn har snödjupet sjunkit ihop till 96 cm.

– Igår regnade det så snön har sjunkit ihop men på fjället räknar vi med att det kanske finns 120-130 cm i dagsläget så det ser bra ut säger Erik Lidström skidområdesansvarig för Lapland Resorts

Bor och jobbar man i Riksgränsen så är mycket snö inte något som man klagar på.

– Det är det här man lever på och för så vi vill ha så mycket som möjligt. Det finns ingen hejd det får gärna bli 5 meter säger Erik Koivisto Falck.

– Vi vill ha mycket snö hela tiden man kan aldrig få för mycket snö säger Erik Lidström skidområdesansvarig för Lapland Resorts

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.