Råneåbon Pontus Johansson, skolaktivist och medlem i gruppen Hela Kommunen Ska Leva Och Lära. Foto: SVT

Socialdemokraterna i Luleå öppnar för lokal folkomröstning i skolfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna vill nu se en folkomröstning om skolan i Luleå. Men nätverket Hela Kommunen Ska Leva Och Lära, som själva jobbar för en folkomröstning, är kritiska till beslutet eftersom att det än så länge är oklart hur politikerna kommer formulera frågeställningen i folkomröstningen.

- Säg att de tar en formulering som ”vill ni ha kvar skolorna eller ska vi höja skatten med 2,5?” Det känner jag inte är en formulering som vi har kommit med, säger Råneåbon Pontus Johansson, skolaktivist och medlem i gruppen Hela Kommunen Ska Leva Och Lära.

När det stod klart att sex skolor och förskolor i Luleå läggs ned startade nätverket Hela Kommunen Ska Leva Och Lära en namninsamling för att få till en folkomröstning om skolorna. Just nu har man samlat in över 2000 namn.

Skolbesparingar i Luleå

Men nu har Socialdemokraterna bestämt sig för att föregå namninsamlingen. Istället ska man fatta beslut om en folkomröstning i kommunfullmäktige den 17 juni så en omröstning kan genomföras i höst.

– Det är ingen som kapar någon fråga. Det handlar om att inse att man sannolikt kommer få ihop de namn som behövs och då är det bättre att sätta igång processen i tid, säger Niklas Nordström (S), kommunalråd i Luleå.

”Vill inte att S ska få styra vilka frågor som tas upp i en folkomröstning”

Den stora frågan handlar alltså om hur frågeställningen för folkomröstningen ska utformas. Nätverket Hela Kommunen Ska Leva Och Lära vill att frågan ska handla om att stoppa tidigare beslut och ta fram en ny utvecklingsplan för Luleås framtida skolstruktur.

– Det är vårt initiativ och det var vi som startade det här. Vi vill inte att S ska få styra vilka frågor som ska upp i en folkomröstning utan det är vårt initiativ, säger Pontus Johansson i Råneå.

”Handlar om hur mycket skatt vi är beredda att betala”

Men kommunalrådet Niklas Nordström (S) ger gruppens frågeställning underkänt. Däremot tillägger han att man kommer formulera frågan tillsammans med Hela Kommunen Ska Leva och Lära.

– Den frågeställningen som man sedan kommer att landa i måste vara en frågeställning som omfattar något som alla Luleåbor kan ha en uppfattning om och inte bara rör skolan. Det handlar i slutändan om hur mycket skatt vi är beredda att betala för välfärden vi får, säger Nordström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolbesparingar i Luleå

Mer i ämnet