Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) Foto: SVT

Socialförsäkringsministern Annika Strandhäll (S) hyllar Norrbotten för sina låga sjuktal

Publicerad

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) är imponerad över hur sjuktalen sänkts i Norrbotten. För femton år sedan var länet sämst i landet – i dag är man istället bäst i landet.

Under onsdagen besökte ministern Piteå och var både glad och nöjd när hon hänvisade till Försäkringskassans statistik för januari i Norrbotten.

Under januari 2019 var sjuktalet knappt åtta dagar per försäkrad och två av tre sjukskrivna har alltså blivit friska eller fått avslag på sina ansökningar. Jämfört med 2003 då Norrbotten hade nästan 25 sjukdagar per tusen försäkrade, en av de sämsta noteringarna i hela landet.

– Norrbotten sticker ut som det län som har de lägsta sjuktalen av alla län, säger Annika Strandhäll (S).

En av framgångsmetoderna som ministern pekar ut är att fler hälsocentraler jobbar på ett annat sätt, som till exempel Cederkliniken i Piteå.

Så norrbottningarna är friskast i landet?

– Ja, enligt statistiken är de det, säger Annika Strandhäll i en intervju med SVT Norrbotten.

Hör hela socialförsäkringsministerns svar i klippet ovan.

Detta är sjukpenningtal

Sjukpenningtalet är ett mått på sjukskrivningarnas omfattning. Regeringen har satt som mål att sjukpenningtalet ska vara högst 9,0 dagar i december år 2020.

Källa: Försäkringskassan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.