Hela huset har tömts efter hotet mot socialförvaltningen i Luleå. Totalt har 150 anställda evakuerats.

Socialhotet i Luleå: ”Hotade spränga hela huset”

Uppdaterad
Publicerad

Alla 150 anställda på socialförvaltningen och barn- och utbildningsförvaltningen i Luleå evakuerats efter det hot som riktades mot individ-och familjeomsorgen (IFO).

”Vi har tömt hela huset”, säger IFO-chefen Carin Johansson.

Det var alltså på torsdag förmiddag som hotet kom in och det bedömdes som så allvarligt att alla anställda evakuerades och verksamheten stängdes.

Hotade spränga huset

Verksamhetschefen Carin Johansson jobbar nu med säkerhetsplanering för olika personer och hon sitter på en annan arbetsplats.

– Det var ett bombhot som uttalades via ett telefonsamtal och han hotade att spränga hela huset.

– Vi bedömde det som allvarligt och vi är inte kvar där längre. Med tanke på vår kännedom om den här personen så valde vi att ta det säkra före det osäkra, säger hon.

Ingen är kvar i huset

En del av de anställda har gått hem, andra sitter på andra kommunala arbetsplatser och en ny bedömning ska göras på fredagen.

– Vi gör återkommande uppföljningar och följer de handlingsplaner som vi har för den här typen av händelser. Vi har kontakt med polisen och så får vi se hur det blir i morgon. I dag är det i alla fall stängt, säger Carin Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.