Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Det är inte bra att kostnaderna har ökat år för år men vi har ett pågående förbättringsarbete, säger Tim Larsson (S), vice ordförande i socialnämnden i Luleå.

Socialnämndens besked efter miljonkostnaderna i Luleå: Självklart ska kommunen följa lagen

Uppdaterad
Publicerad

När Luleå kommunens kostnader för extern öppenvård gick från 2,2 miljoner till 8,4 miljoner på tre år bröt kommunen mot lagen då tjänsten aldrig upphandlades. Utöver att kommunen nu ska göra en upphandling så vill socialnämnden att kostnaderna för öppenvården ska ses över.

– Självklart ska kommunen följa lagstiftningen, säger Tim Larsson (S), vice ordförande i socialnämnden.

Socialnämnden i Luleå har gett som uppdrag till tjänstemännen att se över vad som kan göras själva framöver.

– Det är inte bra att kostnaderna har ökat år för år men vi har ett pågående förbättringsarbete med att göra mer saker själva och rekrytera personal, säger Tim Larsson (S).

Ska göra mer själva

2019 lämnade Luleå kommun ett samarbete om extern öppenvård med Region Norrbotten vilket resulterade i att kostnaderna för extern öppenvård ökade kraftigt. Det finns nu ingen plan om att gå tillbaka till samarbetet med regionen.

– Det viktiga är att individen fått rätt insats. Sen har vi beslutat politiskt om att vi ska göra med öppenvårdsinsatser själva. Kostnaderna har ju ökat mycket med att ha flera olika privata aktörer och många tjänster vi idag köper kan vi göra själva.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer