Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du när en bilist åker dit för fortkörning i Luleå – trots att en medtrafikant varnade för poliskontrollen. Foto: Adam Berlin/SVT

Här varnas bilisten för poliskontrollen i Luleå – åker ändå fast

Uppdaterad
Publicerad

SVT har nyligen berättat om två vansinnesfärder i Piteå respektive Luleå. Trafikpolisen i Norrbotten ser allvarligt på de ökade hastigheterna längs vägarna och SVT tog rygg under en rutinmässig trafikkontroll.

I Norrbotten syns en tydlig trend att hastigheten på vägarna ökar i samband med att snön smälter undan. Det är en utveckling som bekymrar trafikpolisen Per Hartman.

– Det är inte alls bra. Vi har haft ett par uppmärksammade fortkörningar på senaste tiden, säger han.

”Det är totalt livsfarligt”

Ärendena som det handlar om inträffade tidigare i maj där en bilist körde 226 km/h i Piteåtrakten. En annan framförde sitt fordon i 152 km/h mellan Boden och Luleå i bilen satt två barn som saknade bälteskudde eller bilbarnstol.

– Det är totalt livsfarligt. Människan är inte gjord för riskerna som kan uppstå i de hastigheterna, säger Per Hartman.

Efter den här publiceringen, 05:30 på tisdagen, meddelar polisen att man tagit en förare i Kalix kommun klockan 09:40.

– Polis stoppade en bilist som färdades i 172 kilometer i timmen på en 110-väg. Föraren fick böter samt sitt körkort omhändertaget, skriver polisen på sin hemsida.

I klippet ser du när en bilist åker dit för fortkörning – trots att en medtrafikant varnade för att polisens kontroll.

Så lite tid sparar du på vägarna

En bil som rör sig i en hastighet av 110 kilometer i timmen (km/h) kommer att ta ungefär fem minuter och 27 sekunder på sig att färdas en sträcka på en mil (10 km). En bil som rör sig i en hastighet av 150 km/h tar fyra minuter på sig att färdas samma sträcka.

Det innebär alltså att man i tid bara sparar en minut och 27 sekunder per mil genom att färdas i en hastighet av 150 km/h jämfört med att färdas i en hastighet av 110 km/h.

Källa: Johan Byström dr. i matematik på LTU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.