Foto: Pressbild/Cape East

Spahotellet i Haparanda blir flyktingboende – kritiserade Pite Havsbad får nytt förtroende

Uppdaterad
Publicerad

På grund av kriget i Ukraina behöver Migrationsverket fler flyktingboenden. Nu står det klart att det öppnas upp platser på spahotellet Cape East i Haparanda.

Hotellet drivs av Pite Havsbad, vars anläggningar blev hårt kritiserade efter den förra flyktingvågen då SVT:s granskningar avslöjade en rad fel och frågetecken kring affärerna – och att Migrationsverket under flera år fått betala för hundratals tomma platser.

Sedan krigsutbrottet har nästan 600 ukrainare kommit till Norrbotten. Fram till nu har Migrationsverket kunnat inrymma samtliga i sina befintliga boenden.

Nu uppger myndigheten att det finns behov av ytterligare platser för att kunna omhänderta de personer som kommer till Sverige. Därför öppnar man nu upp 228 platser på Cape East i Haparanda.

Norrbotten och kriget i Ukraina

– Det som sker är väldigt hemskt, det är ju redan 4,2 miljoner människor på flykt från Ukraina, säger Tobias Lindfors, koncern-VD och huvudägare av Pite Havsbad Group.

Cirka 100 personer anlände redan under torsdagen. Hur många fler flyktingar som kommer att anlända, och när, är i dagsläget oklart.

Struntade i kontroller

Under den förra flyktingvågen drev Pite Havsbad ett av Sveriges största asylboenden. Planen var först att det skulle bli ett ”integrationscenter” med utbildning, kontor, restaurang och aktiviteter, men i praktiken blev det ett vanligt asylboende.

Det blev också ett av de dyraste. Man fick betalt också för hundratals outnyttjade platser under flera års tid – eftersom hyran inte minskade när antalet boende gjorde det.

SVT:s granskning visade att Migrationsverket struntat i att kontrollera Pite Havsbads miljonfakturor över löpande driftskostnader, trots att man enligt avtalet skulle gjort det och trots att Migrationsverkets ansvariga först uppgav att det gjorts.

Skrev med fel ägare

Granskningen avslöjade också att Migrationsverkets avtal skrevs med ett bolag som inte var registrerad ägare till fastigheterna, något som bröt mot verkets egna rutiner. Även detta förnekades först av myndighetens ansvariga.

Efter SVT:s granskning gjorde myndighetens internrevision en granskning, och man genomförde också de uteblivna kontrollerna i efterhand. Det fick till resultat att notan ökade ytterligare, och skattebetalarnas totala kostnader för Pite Havsbads asylboende hamnade på över 350 miljoner.

Vet du merTipsa SVT:s granskande reportar.

I videon nedan: Så förklarade Migrationsverket kostnaderna 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Mer i ämnet