SSAB åtalas för dödsolyckan

Publicerad

Nu väcker kammaråklagaren Christer Forssman vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål åtal mot SSAB för arbetsmiljöbrott samt yrkar på 4 miljoner kronor i företagsbot.

Det var i oktober 2013 som två män omkom när de höll på att tömma en cistern med tjära på SSAB:s koksverk.

Männen som omkom vid olyckan var anställda på ett annat företag och hade i uppdrag att tömma en tjärtank. Under arbetet rann vatten, tjära och tjärstoft ut i cisternen och de båda männen drunknade.

Enligt åtalet är olycksplatsen ett fast driftställe som SSAB råder över och ett gemensamt arbetsställe för SSAB och IVAB som var det företag som männen arbetade hos. SSAB har därför ett ansvar för att samordna arbetet och förebygga risker för ohälsa och olycksfall. Kammaråklagaren menar att det är SSAB och främst avdelningschefen vid anläggningen som har skyddsansvaret.

Från SSAB anser man att bolaget inte kan ställas till svars för olyckan.

– Vi beklagar att en otroligt tragisk olycka har inträffat, men vi anser inte att vi har begått någonting brottsligt, säger Sara Blix, kommunikationsansvarig SSAB Luleå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SSAB i Luleå

Mer i ämnet
Mer Norrbotten
Mer Nyheter