Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Statsminister Magdalena Andersson (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) vid en pressträff i Boden på söndagen. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Svenska försvaret ska utbilda ukrainska soldater

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten ska vara med och ge ukrainska medborgare militär grundutbildning. Det handlar om 120 instruktörer som kommer att skickas till Storbritannien där utbildningen bedrivs.

– Det är viktigt för Sverige och svenska folket att Ryssland inte vinner det här kriget, säger statsminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff i Boden med försvarsminister Peter Hultqvist (S) under söndagen.

”Det är oerhört viktigt att omvärlden fortsätter att stödja Ukraina i landets kamp för suveränitet och självbestämmande. Det är viktigt att Sverige är delaktigt i det arbetet och de svenska instruktörerna kommer att bidra till att stärka Ukrainas försvarsförmåga”, säger försvarsminister Peter Hultqvist i pressmeddelandet.

Den svenska delen av utbildningsinsatsen kommer att börja så snart det är praktiskt möjligt, enligt pressmeddelandet.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Avsätter 120 instruktörer

Beslutet innebär att Försvarsmakten ska avsätta 120 instruktörer för utbildningen som bedrivs i Storbritannien. Det svenska bidraget gäller för tidsperioden 12 augusti till och med den 31 december 2022.

Maximalt 60 av de svenska instruktörerna kommer att befinna sig i Storbritannien samtidigt, vilket bedöms ha ringa påverkan på Försvarsmaktens övriga verksamhet, enligt ett pressmeddelande från regeringskansliet.

Syftet är att möjliggöra för Ukraina att upprätthålla och stärka sin försvarsförmåga. Totalt väntas cirka 10 000 ukrainska medborgare delta.

Storbritannien har redan påbörjat utbildningen

Projektet väntas kosta Sverige runt 5 miljoner kronor. Instruktörerna ska bland annat utbilda ukrianare för att röja minor som Ryssland lagt ut.

Efter sin militära grundutbildning är planen att de ukrainska medborgarna ska tjänstgöra i Ukrainas försvarsmakt. Utbildningen sker på initiativ av Storbritannien, som bjudit in länder i den brittiskt ledda snabbinsatsstyrkan Joint Expeditionary Force (JEF), samt Kanada, att delta.

Brittiska försvarsmakten har sedan i juli tränat ukrainare runtom i Storbritannien. Målet är att utbilda upp till 10 000 soldater och landet har avsatt runt 1 000 instruktörer för uppdraget.

Det svenska beskedet välkomnades direkt från brittiskt håll.

”Sveriges försvarsmakt kommer att tillhandahålla ovärderlig kompetens, och utrusta ukrainska män och kvinnor med de förmågor och färdigheter de kommer att behöva, hämtade från ett brett spektrum av internationellt stöd”, skriver Storbritanniens försvarsministern Ben Wallace på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Mer i ämnet