Nimon Hoxha, restaurangägare i Boden, måste stänga. Hans affärer går alltför dåligt sedan nazisterna slog upp sitt valtält i närheten av restaurangen.

Stänger restaurang på grund av nazister

Publicerad

En restaurangägare i Boden som har sin restaurang intill nazisternas valtält i Boden ska stänga. Kunderna sviker och han förlorar tusentals kronor om dagen.

Nimon Hoxha har sin restaurang alldeles intill valtstugorna på gågatan i Boden. Närmast restaurangen har nazisterna i NMR sitt valtält. Och för Nimon har deras närvaro inneburit stora förluster. Kunderna sviker och han visar mig dagskassor på nåra hundra kronor.

Nu har han fått nog och stänger restaurangen från och med måndag tills valet är över den nionde september.

Stänger tills valet är över

–  Jag stänger på måndag och håller stängt tills valet är över, säger han.

Nimon Hoxha berättar också att han sedan NMR ställt upp sitt tält haft få kunder. Han visar mig kassautdrag på 300-700 kronor om dagen.

– I går var det kulturnatt i Boden och då fick jag många gäster. Men det var efter klockan sex på kvällen. Och då var NMR borta härifrån.

Skyddade flicka

I går uppstod också bråk vid NMR:s valtält i Boden mellan ungdomar och nazister. Flera personer som SVT varit i kontakt med beskriver situationen som tumultartad där en ung flicka blir knuffad av person inom NMR. Restaurangägaren Nimon Hoxha blev också vittne till händelsen och han ingrep.

– När flickan tagit NMR:s blad och släppt ned dom på marken så knuffar han (NMR:aren, reds anm) henne. Jag hoppade över staketet och gick emellan dom. Du kan inte knuffa ett barn, sa jag, berättar Nimon Hoxha.

Han vittnar om hur polisen tog flickan åt sidan men gjorde inget mot mannen som knuffat flickan.

–  Om jag gjorde så mot ett barn; vad gjorde polisen mot mig? Jag hade aldrig sovit hemma, jag lovar dig, aldrig, säger Nimon Hoxha.

Anmälan mot flickan

Bo Nilsson i Nordiska motståndsrörelsen var på plats under händelsen. Han hänvisar SVT till NMR:s pressansvarige samtidigt som han förnekar att någon av nazisterna knuffat barnet. Och polisen har nu på eget initiativ skrivit en anmälan om ofredande. Misstänkt är en 13-årig flicka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer