Statsminister Stefan Löfven i Luleå för att inviga den nya pilotanläggningen för fossilfritt stål. Foto: SVT

Statsministern: ”Ett styrkebesked för Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Ibland är det svårt att vara ödmjuk. Idag var en sådan dag tyckte Statsministern i sitt invigningstal på NJA-kajen i Luleå där pilotanläggningen ska byggas.

– Sverige ligger verkligen i framkant nu när vi byter en lång lång rad av år med stålproduktion till en klimatsmart utsläppsfri produktion. Det är inte klart än, men att vi gör det är naturligtvis ett styrkebesked för Sverige, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Vätgas istället för koks och kol

Anläggningen anses världsunik och ska testa en teknik där man istället för koks och kol använder vätgas i järnproduktionen. På så vis ska stålindustrin ställa om till fossilfritt till år 2045.

Fossilfri ståltillverkning

– Om vi ska ha ett fossilfritt Sverige och en fossilfri värld då går inte det utan SSAB och stålindustrin, säger Martin Lindkvist, vd SSAB. Men vi ser det också som en stor möjlighet att öka konkurrenskraft, nya jobb... den typen av frågor.

I Oxelösund stängs masugnen ned redan i slutet av år 2025 och därefter ska tillverkningen ske med elektrostålverk.

Reptilsnabb förändring i tung industri

Det är många år bort innan vi kan se en färdig metod. En demoanläggning ska enligt tidsplanen uppföras år 2025 och drivas under 10 år.

– Det är en lång tid, säger Jan Moström, vd för LKAB. Men i vår värld så är det reptilsnabbt. Det är tung industri och vi har väldigt långa omställningstider utifrån storleken på våra anläggningar. 

Elförsörjning byggs ut

Vätgasmetoden kräver stora mängder elenergi, som också måste vara fossilfria.

– Det som är intressant för oss är att vi utnyttjar elnätet för att lösa klimatfrågan och vi är ju en elproducent så det är klart att vi vill göra affärer på det här. Tanken är att vi ställer om från kärnkraften till mycket mer vindkraft och vi vill kunna utnyttja vattenkraften mera flexibelt och på det sättet kunna lösa problemet. Men det blir inte bara vindkraft på land utan det kommer att bli vindkraft även till havs, säger Magnus Hall, vd för Vattenfall och fortsätter:

– Jag tror att vi kommer att bygga mycket mer vindkraft i norr och att den kommer att bli en väldigt viktig del av svensk energiförsörjning och för att skapa för det här projektet som vi startat här idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fossilfri ståltillverkning

Mer i ämnet