Stenar som tagits från nationalparker skickades tillbaka i posten. Foto: TT/Privat

Stenar togs från nationalpark – skickades tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Saltoluokta fjällstation fick ett tungt och annorlunda paket med posten – en låda full med stenar.

Det var för ungefär tre veckor sedan som fjällstationen fick paketet med stenarna. Det var P4 Norrbotten först att rapportera om.

I paketet fanns även ett anonymt brev där det stod att stenarna kom från naturparkerna Sarek samt Padjelanta – men att de nu ville tillbaka till naturen:

”Vi har varit i Stockholm på besök men nu vill vi tillbaka. Släpp gärna ut oss i naturen, där vi hör hemma, är ni snälla!”.

Stenarna ska tillbaka till naturen

Fjällstationens platschef Emma Frisell misstänker att de som tagit stenarna från nationalpark inte har haft stenkoll på reglerna. I de nämnda parkerna får besökare bland annat inte skräpa ner, plocka på sig stenar och växter eller avsiktligt störa betande renar.

– Det är nog ganska vanligt att man vill ta med sig ett minne hem och inte läst på om reglerna. Men det här är fösta gången vi får tillbaka saker i ett paket, kan tänka mig att det är folk som har lämnat tillbaka själv när de fått reda på reglerna.

Hur ska ni få ut stenarna i naturen igen?

– Vi har en plan att ställa fram stenarna och skriva en skylt till våra besökare. Att de som ska ut i de här områdena kan ta med sig en sten och lämna tillbaka den i naturen, säger Emma Frisell.

Här kan du läsa mer om vad som gäller för respektive nationalpark i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.