27 orter i Norrbotten är aktuella för stöd till snabbladdning. Foto: Anders Hjertström/SVT

27 orter aktuella för stöd till snabbladdning i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

I fem Norrlandslän kan elbolag och andra aktörer ansöka om stöd för att anlägga snabbladdare för elfordon. De ska placeras på platser i anslutning till större vägar som i dag saknar snabbladdare – och i Norrbotten är 27 orter aktuella för stödet.

I Sverige finns i dag 570 snabbladdningsstationer på minst 50 kilowatt (kW).

Snabbladdning används under korta pauser på en resa. Hit räknas inte laddstationer vid bostäder eller arbetsplatser där många laddar under natten eller arbetsdagen.

– Elektrifieringen är verkligen en nyckelfaktor för att vi ska nå transportsektorns klimatmål, säger Hanna Eklöf, utredningsledare på Trafikverket.

Stödet till snabbladdningen av elfordon och är på 150 miljoner kronor och kan sökas upp till 100 procent av investeringskostnaden.

I videon berättar Hanna Eklöf att intresset varit stort – men att det också kan finnas en risk att aktörer inte söker stödet på grund av att man bedömer platserna i glesbygden som olönsamma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.