Stödteam för missbrukare med psykisk sjukdom försvinner

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av september lägger Luleå kommun ner det stödteam man driver för personer som samtidigt lider av både psykisk sjukdom och missbruk. Trots att det bara är några veckor kvar är inga nya samarbetsformer klara för att ta hand om den utsatta patientgruppen.

Det var efter att Sverige på kort tid drabbats av flera vansinnesdåd som de så kallade Case Management-teamen kom till, en typ av stödteam för personer som samtidigt lider av både psykisk sjukdom och missbruk.

I teamen samarbetar socialtjänst och psykiatri för att hjälpa en en patientgrupp som generellt sett är svår att nå och som lätt hamnar mellan stolarna i vården.

– Man behöver ha ett väldigt nära samarbete mellan psykiatri och socialtjänst för att hjälpa den här patientgruppen som annars riskerar att falla djupare ner i missbruk vilket i så fall leder till ett stort lidande både för dem själva och personer i omgivningen, och ibland även till våldsamhet, säger psykiatrikern Marcus Boman vid region Norrbotten.

”Teamet når ut till för få brukare”

Men den sista september lägger Luleå kommun ner det team man sedan flera år tillbaka driver tillsammans med psykiatrin i Norrbotten.

– Vi anser att teamet når ut till för få brukare. Vi vill istället utveckla insatserna för den här gruppen brukare på ett annat sätt, säger chefen för Individ och familjenomsorgen i Luleå kommun, Raimo Roininen, och berättar att en grupp nu jobbar för att ta fram nya samarbetsformer mellan kommun och region.

Arbetar för att hitta tillfälliga lösningar

Från psykiatrins sida hade man i stället velat utöka teamet och ser med oro på att en inarbetad och, som de ser det, välfungerande samarbetsform nu försvinner. Man har nu arbetat intensivt under sommaren för att hitta tillfälliga lösningar för de personer som idag vårdas av gruppen och varav många hamnat i kris efter beskedet.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.