Stor tandläkarbrist: Här jobbar de extra helgpass

Uppdaterad
Publicerad

Folktandvården i Norrbotten förväntar sig stora rekryteringsproblem i framtiden. Inom tio år kommer hälften av all tandvårdspersonal ha gått i pension.

– Det är en utmaning som vi har att jobba med. Rekryteringssituationen ser tuff ut, säger Tomas Josefsson, divisionschef för Folktandvården i Region Norrbotten.

Hundratals anställda i pension

Förra hösten larmade Folktandvården i Norrbotten om att de hade fler patienter än vad de riktigt hann med, och fortfarande jobbar personal i Luleå extra på helgerna.

– Förenklat kan man säga att vi i dagsläget saknar tio personer i varje personalkategori när det gäller tandläkare, tandsköterskor och tandhygienister. Men inom bara tio år försvinner flera hundra anställda, säger Tomas Josefsson.

Det är ett bekymmersamt läge för Folktandvården i Norrbotten just nu. Foto: SVT

Folktandvården i Norrbotten jobbar på olika sätt med rekrytering. Bland annat rekryterades sju utländska tandläkare förra året, men det blev en dyr miss. På grund av nya språkkrav från Socialstyrelsen har tandläkarna inte kunnat arbeta som det var tänkt, men kontraktet gör att Region Norrbotten ändå har fått betala lön.

– Socialstyrelsens ökade språkkrav har ställt till det ordentligt för oss och gjort att vi i princip stängt dörren för att rekrytera personal som inte har svensk legitimation. Men nu finns det indikationer som tyder på att vi ska kunna intyga språkkravet själva, men vi har inte testat det än, utan det är mer ord än handling, säger Tomas Josefsson, divisionschef för folktandvåren.

Ett längre inslag om tandläkarbristen ser du i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.