Kiruna kommun har annonserat efter nya lärare till skolan i Svappavaara sedan i våras. Men intresset är iskallt och hittills har man inte fått in en enda ansökning. Foto: Hans Sternlund/SVT

Ingen ville vara lärare i Svappavaara – elever tvingas pendla till Vittangi

Uppdaterad
Publicerad

Eleverna i årskurs 5 och 6 i Svappavaara fick precis innan skolstarten veta att kommunen inte har hittat några lärare som kan ersätta dem som har slutat. Ingen har nappat på annonsen som legat ute sedan i våras.

Nu befarar föräldrar att pendling till Vittangi, 2,8 mil bort, kommer att bli en permanent lösning.

Skolan i Svappavaara har varit nedläggningshotad i flera omgångar genom åren, men enligt den nya skolstrukturen som sjösattes under hösten ska skolan vara kvar med låg- och mellanstadium.

Orsaken till att de tio eleverna i årskurs fem och sex måste byta skola är i stället bristen på lärare.

– Vi har haft ute annons sedan tidigt i våras utan att få något svar, säger tillförordnade skolchefen Conny Persson.

Kiruna kommun har ytterligare nio pedagogtjänster till olika skolor ute på annons samtidigt som andelen behöriga lärare i grundskolan förra läsåret bara var 57 procent, vilket är bland de lägre i landet.

Fick besked en vecka innan skolstart

Kommunen fortsätter att söka lärare till Svappavaara och föräldrar till eleverna ska försöka hjälpa till att sprida budskapet om en liten men trivsam skola i en by med goda framtidsutsikter.

Men de anser att de borde ha kommit in i ett tidigare skede.

– Vi fick veta det här en vecka före skolstart, men det kan ju inte har varit någon nyhet för dem att vi skulle hamna i det här läget, säger Theresa Savonen.

”Brukar bara ta och inte ge tillbaka”

Frågan om årskurserna kommer att komma tillbaka till Svappavaara. Föräldrarna erinrar sig att även flytten av högstadiet till Vittangi för sju år sedan bara skulle vara en tillfällig lösning.

– De brukar bara ta och inte ge tillbaka. Chansen är också ganska liten att de kommer att kunna hitta lärare, säger Cosmin Pop.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.