• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Stor militär flygövning i länet

Uppdaterad
Publicerad

Om en vecka kommer 115 stridsflygplan från nio olika länder att öva över Norrbotten och Västerbotten. Övningen är en av världens största militära flygövningar.

25 maj startar flygövningen ACE 2015 som kommer att pågå i tio dagar. Den är ett nordiskt samarbete mellan Sverige, Norge och Finland. I år är det Norge som har huvudansvaret. Trots det kommer flygningarna nästan uteslutande att ske över svensk mark. I övningen deltar nio olika nationer, bland annat Tyskland, Storbritannien och USA. Så många som sex av övningsdeltagarna är med i försvarsalliansen Nato. Valet av inbjudna länder har väckt kritik såväl lokalt som nationellt. Men övningsledningen menar att de bjuder in länder som de kan komma att samarbete med och då är flera av dem med i Nato.

– Det finns en föreställning om att Norrbotten är obefolkat så här kan man ha hundratals flygplan som övar strid och det kommer inte att irritera någon. Det är en konstig föreställning. Då glömmer man bort renskötseln, turistnäringen och att det faktiskt bor folk i Norrbotten, säger Jan Nyberg (MP) som är kommunpolitiker i Luleå.

Flygövning i Norrbotten2015

Han vill att Sverige ska vara alliansfritt och tycker att det är en oroväckande upprustning som sker på Nordkalotten just nu. Han är dessutom irriterad över att alla som protesterar mot övningen klumpas ihop och avfärdas som ryssvänliga.

-Vi har ett försvar och jag förstår att de måste få öva. Att vi övar med ett och annat grannland tycker jag är helt okey även om de hör till Nato. Men det är mönstret som jag tycker är oroväckande. Övningarna blir större och större och fler och fler Natoländer deltar.

I vanliga fall övar mellan åtta och 20 plan i området. I den kommande övningen deltar 115 plan. Enligt övningsledningen kommer störningarna att vara störst kring flygplatserna och i Sverige innebär det Luleå airport då Vidsel inte kommer att vara inblandad i övningen överhuvudtaget.

Flygningarna kommer att ske två timmar på förmiddagen och tre timmar på eftermiddagen. Under den tiden får inga andra flygningar ske i området. Men varken för SAS eller Norwegian har det inneburit några problem då de ändå flyger på andra tider.

I år har övningen senarelagts för att minska störningen för renarna som håller på att kalva. Hade övningen legat ytterligare en vecka senare hade kalvningen varit helt klar.

Intresset från allmänheten har varit relativt litet. På informationsmötet som försvaret höll i Luleå inför övningen kom bara fem personer.

Deltagarländer:

Sverige, Norge, Finland, Schweiz, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, USA och Nederländernacirka. Totalt deltar 3 600 personer och 115 flygplan.

Flygplatser som deltar: Luleå (sv), Bodö och Örland (no), Rovaniemi (fi).

Tid för övningen: 25-29 maj, 1-5 juni

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygövning i Norrbotten2015

Mer i ämnet