Polisen har ryckt ut till Mandaskolan i Luleå. Skolan är en F-6-skola med cirka 170 elever i stadsdelen Bergnäset i Luleå. Foto: SVT

Elever hölls inne efter larm om beväpnad man på skola

Uppdaterad
Publicerad

Polis larmades om en beväpnad man vid en skola i Luleå. Barnen hölls instängda på skolan medan polisen sökte av området. Nu har barnen släppts ut – men en polispatrull stannar kvar på skolan.

Polisen skickade flera patruller till platsen och hade bland annat en helikopter i luften. Insatsen pågick i närheten av en skola i Luleå.

– Barn hade sett en beväpnad man och hittat ammunition, säger vittnet Sven-Göran Westin till SVT.

Tungt beväpnad polis på skolgården

Enligt SVT:s reporter på plats så uppger vittnen att en polisbuss med tungt beväpnad polis körde in på skolgården.

– Vi har fått larm om en beväpnad person. Vi har sökt av området men inte hittat någon än. Skolan har fått information om att hålla barnen inne tills insatsen är avslutad, säger Robert Pedersen, polisinsatschef.

Skolan är en F-6-skola med cirka 170 elever.

– Det är oroligt bland eleverna, säger skolhandläggaren Anna-Karin Rönnbäck till SVT.

Insatsen avslutad

Efter att ha sökt av området med flera patruller avslutade polisen insatsen vid 13.30-tiden på fredagen.

– Man har inte hittat någon person. Insatsen är avslutad, men polis ska prata ytterligare med elever och personal om vad det kan röra sig om. Om det var ett vapen eller vad de tror sig ha sett, säger polisens kommunikatör Liv Fahlén.

Finns det någon fara för allmänheten?

– Jag har inte fått några sådana uppgifter.

Polisen meddelar att ammunition har påträffats i området under dagen, men det är oklart om det har något samband.

Barnen skickas hem

Skolan har valt att avsluta skoldagen efter händelsen och uppmanar vårdnadshavare att hämta sina barn. Vidare skriver skolan:

”Om barn själva åker hem så uppmanas de att åka ”övre vägen” och inte nere vid skogen. Alla barn får givetvis stanna kvar på skolan tills att föräldrar kan ta över tillsynsansvaret för sina barn”.

Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.