Det blev en stor vattenläcka i Kiruna på torsdagsmorgonen. Foto: SVT

Stor vattenläcka i Kiruna – forsade över E10

Uppdaterad
Publicerad

Polisen fick in ett larm om en stor vattenläcka i Kiruna vid 04.30 på torsdagsmorgonen. Läckan ska ha skett vid Flygfältsvägen. Vattnet forsade över vägbanan. Det ledde till att en bilist körde av vägen, men inga personskador har rapporterats.

Polisen stängde av vägen och ledde om trafiken. Sedan 06.00 flyter trafiken åter som vanligt. Däremot är det begränsad hastighet på sträckan.

Läckan lokaliserad

Det är en stor läcka på huvudledningen från vattenverket som ställt till det. Det är områdena Tuollavaara, Östra industriområdet och Institutet för rymdfysik, IRF, som berörs. Tekniska verken meddelar strax efter klockan nio att läckan är lokaliserad. Vattnet har letts om via en annan huvudledning.

Sämre tryck

 Det kan vara försämrat tryck och det kan finnas luft i ledningarna. De problemen ska avta under dagen, uppger Tekniska verken på sin hemsida. Problemen kan fortsätta fram till 16.00 i eftermiddag.

Grävningsarbetet pågår i anslutning till E10 vid Tuollavaara. Det medför begränsad framkomlighet och störningar i trafiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.