Det nya storhotellet som byggs i Kiruna centrum ska ägas av kommunen. Foto: Hans Sternlund/SVT

Storhotell byggs i Kirunas nya centrum efter ovanlig lösning

Uppdaterad
Publicerad

En av de sista pusselbitarna i Kirunas nya centrum ser nu ut att falla på plats. Kiruna kommun ska äga ett nytt storhotell med minst 150 rum och hyra ut det till en hotellentreprenör.

Det handlar om kvarter sex som i dag är en stor grusgrop där Kirunas nya centrum växer fram. Tomten har varit utpekad för ett stort hotell men det har varit svårt att hitta en entreprenör som har velat satsa, särskilt under pandemin då turism och konferenser har gått på lågvarv.

LKAB bygger hotellet

Nu har Elite hotels som driver Bishops pub och hotell med 62 rum i dagens centrum gått med på att driva ett stort hotell. Men man avser inte att äga hotellfastigheten.

Lösningen blev att LKAB bygger hotellet åt Kiruna kommun som ersättning för tre fastigheter i dagens centrum som ska avvecklas på grund av gruvbrytningen.

Frågan kommer upp på kommunstyrelsen på måndag och lösningen väntas antas av en majoritet. Vänsterpartiet har dock aviserat att de av princip inte vill att kommunen ska äga hotell.

”Inget kontroversiellt”

Kommunalrådet Gunnar Selberg (C) ser dock inget kontroversiellt i det.

– Vi äger redan fastigheten som Bishops är inrymda i idag, så skillnaden är egentligen inte så stor, säger han.

Lösningen måste också antas av LKAB:s styrelse och ett avtal med Elite hotels måste också undertecknas.

– Det här är så långt gånget att jag inte ser några tveksamheter. Vi hoppas kunna ansöka om bygglov i september och gå igång med bygget under senhösten, säger Gunnar Selberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet