Plan på industriell fiskodling – ska producera 1 000 ton per år

Uppdaterad
Publicerad

Norrbottensodlad röding i lunchlådan? Planen är nu att starta en storskalig fiskeodlingsindustri utanför Luleå.

De fiskodlingar som finns i Norrbotten och Västerbotten är små. Men om Hushållningssällskapet får som de vill startar man en storskalig landbaserad fiskodling i Luleåregionen. Projektets kostnader är 1.7 miljoner och igår måndag beviljade kommunstyrelsens arbetsutskott i Luleå 600 000 kronor i bidrag till projektet.

Tanken är att skeppa fisken ut i världen via Luleå Airport.

– Vi har fantastiska möjligheter att producera fisk här uppe, rent vatten, bra energi, fin logistik och bra fiskarter som är högintressanta i form av röding, säger Mikael Kivijärvi, vd för Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten.

Ett par tusen jobb

I Norge omsätter fiskodlingarna 91 miljarder norska kronor och ger jobb till omkring 25 000 personer. Enligt Hushållningssällskapet går trenden mot landbaserad storskalig produktion och främst av andra arter än lax. 

Dessutom kommer den globala livsmedelsproduktionen att behöva fördubblas fram till år 2050. Och det behövs mer fisk eftersom stora delar av världshaven är kraftigt negativt miljöpåverkade.

– Målet är att ha ett antal fiskodlingar i norra Sverige och det kommer säkert att generera ett par tusen jobb när vi får snurr på det, menar Mikael Kivijärvi.

Målet med fiskodlingen är att producera 1 000 ton fisk per år, bestående av öring, röding och regnbåge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.