Den nya gropen vid Printzskölds malmkropp, markerad i gult, bildades cirka 500 meter innanför LKAB:s stängsel, markerat i blått (dragning 2018). Flygbilden är från 2017. Foto: LKAB (Flygbilden är från 2017.)

Stort hål upptäckt på LKAB:s område i Malmberget

Uppdaterad
Publicerad
Under onsdagen upptäckte LKAB:s tekniker ett hundra gånger femtio meter stort hål som bildats innanför gruvbolagets stängsel i Malmberget.

Det är takskivan ovanför malmkroppen Printzsköld i Malmberget som har öppnats till markytan.

– Till följd av detta har det också varit en förhöjd seismisk aktivitet de senaste dagarna men det är inte någon som helst fara för någon i Malmberget på grund av det här, säger Anders Lindberg, presschef vid LKAB.

Hålrum har bildats

Malmkroppen Printzsköld började brytas år 1998 från 780-metersnivån. Det fanns flera hundra meter fast berg ovanför brytningsnivån och brytningen har sedan fortsatt neråt. LKAB förklarar att vartefter malmen har lastats ur har ett hålrum bildats ovanför malmen och takskivan har blivit allt tunnare. I dag bryts Printzsköld på 970- och 996-metersnivåerna.

LKAB trodde att det skulle inträffa senare

Gropen på cirka hundra gånger femtio meter ligger cirka 500 meter innanför gruvans industristängsel och var redan avstängt på grund av den ökade seismiska aktiviteten. LKAB har under flera års tid övervakat takskivans förändring ovanför malmkroppen Printzsköld i Malmberget.

– Att takskivan öppnas är en förväntad följd av brytningsprocessen, men vi hade trott att detta skulle ske senare, säger Anders Lindberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Samhällsomvandlingen i Malmberget

Mer i ämnet