Foto: SVT Arkiv

Intresset för att rädda liv ökar i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Det råder stort intresse i länet att bli så kallad Mobilräddare. Idag har Mobilräddarna som drivs i landstingets regi 3800 medlemmar i Norrbotten vilket är 1300 fler är för två år sedan.

Mobilräddarna har funnits i fyra år och fler norrbottningar väljer att bli medlemmar.

– Vi utbildar hela tiden norrbottningar i hjärt- och lungräddning och hur man använder hjärtstartare samt vad man ska göra om någon sätter i halsen, säger Anna Åström som utbildar mobilräddare.

Mobilräddning innebär att SOS Alarm när de får in larm om hjärtstopp aktiverar mobilräddare. Ett system positionerar mobiltelefonerna och det ringer. En röst uppger att det finns någon som drabbats av hjärtstopp i deras närhet och ber dem kolla ett SMS som skickats ut. I det står det var personer som fått hjärtstopp finns, adressen, en kartlänk samt eventuell portkod.

– Det kan innebära att flera personer som är mobilräddare kommer till platsen och tillsamman kan hjälpa den drabbade och även ta hand om anhöriga som medmänniska.

Hon berättar att flest mobilräddare finns i tätorterna där det också finns mest befolkning men att det är viktigt att också få utbildade mobilräddare i glesbygden.

– Det är inte minst viktigt med tanke på att det kan ta ett bra tag innan ambulans är på plats. Och varje minut är dyrbar när det handlar om hjärtstopp och att rädda liv. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.