Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se polisens ingripande, och hur stämningen var, strax före klockan 20 på torgmötet i Luleå. Foto: SVT

Stort pådrag när Paludan talade i Luleå – se polisens ingripande

Uppdaterad
Publicerad

Det var ett stort pådrag på Köpmantorget i Luleå när högerextreme Rasmus Paludan talade på lördagskvällen. Ett stort antal polispatruller, helikopter, kravallteam och fältarbetare var på plats och ett fåtal personer fick avvisas eller avlägsnas från platsen. Enligt polisen har det gått lugnt till.

– Ingen person har frihetsberövats, men två-tre personer har omhändertagits enligt polislagen, alltså avvisats eller avlägsnats från platsen, säger Jonas Sköld, biträdande lokalpolisområdeschef i Luleå och Boden, och berättar att ett hundratal personer samlats för att lyssna på talet.

Strax före klockan 20 uppstod dock tumult, då polisen fick ingripa mot två personer, något som SVT fångade på film.

Poliser flögs in från andra delar av landet

Enligt uppgifter ska ett 25-tal poliser från hela landet flugits i ett Herculesplan till Luleå under lördagen.

Paludan, som är grundare och ledare för partiet Stram kurs, har turnerat runt intensivt i landet, bland annat var han tidigare under kvällen i Piteå. På vissa håll har han mötts av starka reaktioner efter att ha bränt koranen och uttalat sina islamkritiska budskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.