Arkivbild. Foto: Carl-Johan Utsi, TT

Stort ras i Kirunagruvan

Uppdaterad
Publicerad

För tre veckor sedan inträffade ett ras i Kirunagruvan. Turligt nog inträffade raset på natten och ingen person befann sig i närheten.

Det var 1 165 meter ner i gruvan som raset. LKAB rapporterade själva händelsen som en seismisk händelse på sin hemsida och magnituden uppmättes till 2,28 enligt den lokala skalan och högsta vibrationer på 3,35 millimeter uppmättes vid Värmeverket.

Först när bergmekaniker kom på plats upptäcktes att det handlade om ett ras som inträdde vid ingången till en ort där det pågick tillredning, det vill säga drivning av tunnel för att senare kunna bryta loss malmen.

– Det var ett stort bergutfall med några kubik sten i infarten till en ort. Bakom massorna finns en bultrigg som vi vet är oskadad, säger Josefine Ejemalm, kommunikatör vid LKAB till NSD.

Bultriggen används för att slå in bultar i berget som ska förhindra ras.

Enligt Josefin Ejemalm kommer man inte att försöka rädda bultriggen. I stället drivs en ny ort förbi rasutfallet.

Samtidigt ska LKAB försöka ta reda på vad som orsakade raset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.