72 ton sand måste kanske fraktas bort från badstranden utanför Kiruna. Jonas Larsson, vice ordförande i Kurravaara hembygdsförening, säger att man varit naiv. Foto: Hans Sternlund/SVT

Hembygdsförening i Kiruna saknade tillstånd att anlägga strand

Uppdaterad
Publicerad

Stranden vid Kurravaara hembygdsgård blev genast välbesökt när den fylldes med 72 ton sand för ett par veckor sedan. Men hembygdsföreningen missade att söka dispens för strandskydd och nu måste man kanske frakta bort sanden igen.

Kurravaara, en mil utanför Kiruna, är känt från böckerna och tv-serien om Åsa Larssons mordlösande skattejurist Rebecka Martinsson, samt för att ha fostrat skidåkaren Erik ”Kiruna-Lasse” Larsson som tog guld på 18 kilometer i OS 1936.

Nu kanske också byns badstrand kan arbeta upp ett visst rykte.

Skulle fräscha upp badplatsen

För två veckor sedan gjorde hembygdsföreningen slag i de gamla planerna på att fylla på med sand på badplatsen. Men man missade att det krävs dispens för strandskyddet för den typen av åtgärder.

Nu har Kiruna kommun öppnat ett tillsynsärende och så småningom kommer politikerna i miljö- och byggnämnden få besluta om rättelseförelägganden.

Ett möjligt sådant är att föreningen tvingas frakta bort sanden igen.

–  Så här i efterhand får vi konstatera att vi har varit naiva, säger Jonas Larsson, vice ordförande i Kurravaara hembygdsförening.

I videon förklarar han närmare varför det har gått som det har gått.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.