Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Yvonne och Kurt Blombäck har stuga på Granön i Kalix skärgård. De är oroade över hur den gigantiska vindkraftsparken som planeras ute till havs kommer att påverka närmiljön. Hör de i klippet. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Stugägare i Kalix oroas över vindkraftspark ute till havs

Uppdaterad
Publicerad

Yvonne och Kurt Blombäck har stuga på Granön i Kalix skärgård. De är oroade över hur den gigantiska vindkraftsparken som planeras ute till havs kommer att påverka närmiljön.

– Det är gigantiska monster de kommer att sätta upp ute i havet, säger Yvonne Blombäck.

Även om Yvonne och Kurt Blombäck är oroade över hur vindkraftsparken kommer påverka stuglivet ser de ändå inget annat alternativ för att energiförsörja de stora industrietableringarna i Norrbotten.

Nu hoppas de att Kalix kommun är tuffa i förhandlingarna med bolaget bakom projektet.

– Norrbotten har bidragit med malm och vattenkraft men ingenting fått tillbaka. Istället blir vi betraktade som stödområden. Nu får det vara slut på det. Nu vill vi ha en annan ordning, säger Yvonne Blombäck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.