Konstnären Britta Marakatt-Labbas stulna skulptur har kommit tillbaka. Foto: SVT

Stulet konstverk av Britta Marakatt-Labba kom tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Konstnären Britta Marakatt-Labba blev bestulen på en träfigur i samband med en utställning i Kiruna konsthall, men nu har den lämnats tillbaka – anonymt.

– Jag är så glad, säger hon själv.

Kiruna konstgille polisanmälde stölden av den sex centimeter höga figuren, ett litet ansikte i lindträ som värderats till 50.000 kronor. Konstgillet och konstnären gick ut i media och uppmanade tjuven att lämna tillbaka figuren anonymt.

”Stolthet och kraft”

Och så skedde också på onsdag eftermiddag, ett dygn efter stölden. Kiruna konstgilles ordförande Gunilla Kangas fick figuren leverarad hem till sin bostad.

– Jag är så glad. Den här figuren betyder så mycket för mig. Det handlar om stolthet och kraft och så talar den till mig. Jag kände intuitivt att den skulle komma tillbaka och det gjorde den också, säger Britta Marakatt-Labba.

Hon tror att den mediala genomslagskraften gjort att figuren kommit tillbaka.

– Vad kan man ha den till? Man kan inte ha den framme heller när den har synts i media. Men jag är jätteglad över att den nu är tillbaka.Hon är lite magisk. lite underjordisk,

Lyckligt slut

Kiruna konstgilles ordförande Gunilla Kangas är också mycket nöjd med att det blev ett lyckligt slut.

– Det var en anonym inlämning och vi är nu nöjda allihopa med att konstverket har kommit tillbaka. Vi har ju värdar i konsthallen så det är folk där, men vi måste vara mer uppmärksamma i samband med utställningar. Man lär så länge man lever, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.