Hör Britta Marakatt-Labba om hennes konstverk Foto: SVT

Hon blandar samisk mytologi med politik

Uppdaterad
Publicerad

I en ny utställning på Västerbottens museum står broderikonstnären Britta Marakatt-Labba i fokus. Hon har på senare år slagit igenom internationellt – trots en kamp i uppförsbacke.

Hennes broderier blandar samisk mytologi med politik och aktuella händelser, som klimatförändringar och flytten av Kiruna. På senare år har hennes verk fått internationellt genomslag.

– Jag är jätteglad att ha fått uppleva detta i livet, att jag nådde dit, säger Britta.

Broderi som uttryckssätt

Men i början av hennes karriär var det inte alla som trodde på henne.

– När jag startade undrade många av mina kollegor vad jag håller på med, för folk tyckte att man skulle måla och inte kunde hålla på med broderi.

Trots det fortsatte hon brodera och har nått stora framgångar sedan studietiden på slutet av 80-talet.

– Det är ju mitt uttryckssätt, broderiet. Där känner jag mig mest hemma och säker, säger hon och fortsätter:

– Jag tror det är viktigt att man inte hoppar på alla strömningar som finns, utan håller fast i det man känner sig mest bekväm med.

”Det sa poff”

År 2017 visades Britta Marakatt-Labbas verk på en av världens mest betydelsefulla konstutställningar, documenta i Tyskland. Det var då som hon fick sitt internationella genombrott som bland annat tagit henne till USA, Kanada och härnäst ska hon återigen ställa ut i Tyskland.

– Det var som att någon korkade upp en flaska bubbel. Det sa poff, och sedan har det rullat på och hänt saker hela tiden, säger hon och fortsätter:

– Känns fantastiskt kul och speciellt eftersom jag ofta känt att jag jobbat i motvind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.