Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stark som en oxe – hör personliga tränaren Alba Boström i Piteå om gymtrenden. Foto: Jimmy Bäckström/SVT, Simon Vikström/SVT

Superstarka Alba i Piteå hyllar kvinnornas nya gymtrend

Publicerad

Glöm smal midja – nu är det starka axlar som gäller. PT:n och styrkelyftaren Alba Boström i Piteå gläds åt att allt fler kvinnor kommer till gymmet för att bli starka.

Ett vanligt nyårslöfte är att vässa formen och i januari fylls svenska gym av entusiaster i jakt på ”drömkroppen”.

Men personliga tränaren och juniorvärldsmästaren i bänkpress Alba Boström ser nya mönster hos gymbesökarna. Framför allt hos kvinnor och deras målsättning.

Träning och hälsa

– Många har insett synergieffekterna av att vara stark. Du får mindre ont, får mer energi på jobbet och orkar leka mer med barnen, säger hon.

Kroppshets och psykisk ohälsa

Alba berättar att när hon själv började träna så hade hon helt andra tankar i huvudet. Hon gick i kroppshetsfällan.

– Målet var bara att bli smal och jag blev väldigt restriktiv och fick en ätstörning. Jag började hetsäta tills jag spydde varje dag.

”Jag älskar att vara stark”

I dag är hon frisk och genuint glad över trenden på gymmet.

– Du ser inte manlig ut bara för att du har muskler. Jag älskar att vara stark och det är kul att se gamla som unga våga, säger Alba Boström.

Häng med Alba på ett styrkepass i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Träning och hälsa

Mer i ämnet