• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

  • Viktigt meddelande:

    Det brinner i Brunnsberg i centrala Varberg. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: SVT

Svårt att lämna bort sina sjuka anhöriga

Christer Gustavssons fru Eva fick diagnosen alzheimers vid 52 års ålder. I 11 år vårdade han henne hemma. Men till slut blev det för tungt och han ordnade ett boende åt henne på heltid. Ett beslut fyllt av dåligt samvete.

– Först hade jag en läkare här som sa till mig att det här går inte Christer. Du kommer inte att orka. Eva är ett kolli och du kommer att bli ett kolli också. Det går inte du måste släppa det här.

Så Christer Gustavsson ordnade ett boende möblerat som han visste att hon tyckte om.

– Först blev hon jätteglad och tyckte var fint. Jag sov där några nätter och hennes syskon också, men sen upptäckte att vi inte skulle bo där tillsammans. Då blev hon arg på mig.

Söka stöd

Eva dog i februari i år. Christer Gustavsson är ordförande i demensföreningen i Luleå. En plats för anhöriga att söka stöd hos varandra. En ny studie vid Luleå tekniska universitet visar att de anhöriga behöver god kommunikation från vården för att verkligen kunna släppa ansvaret och det dåliga samvetet när de lämnar bort sina anhöriga.

Sammankallar grupp

Och Luleå kommun sammankallar nu en grupp för att se över kommunaktionen. Christer Gustavsson hoppas att även några anhöriga bjuds in.

– Vi är ju ändå de som verkligen vet hur det fungerar och hur det känns, säger Christer Gustavsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer