Patrik Hellberg, biträdande lokalpolisområdeschef, berättar att polisen efter bränderna lägger mer av sina resurser på bostadsområdena Björkskatan och Porsön.

Flera bränder i området

Uppdaterad
Publicerad

70 förskolebarn får stanna hemma under resten av veckan efter branden som startade sent igår kväll i Strandens förskola på Porsön i Luleå. Det är den andra branden i området på drygt en vecka.

Avspärrningsband mötte personalen på Strandens förskolan som tidigt i morse var på plats för att ta emot och informera föräldrar om vad som hänt.

– Det känns jättetråkigt att upptäcka att man inte kan vara på sin arbetsplats. Man börjar vara less på att det förstörs så mycket på området, säger Fredrik Larsson som är förskollärare på Strandens förskola.

Skadegörelse på Porsön och Björkskatan

Löser det till på måndag

Larmet om branden kom in vid halv elva igår kväll och släcktes snabbt av räddningstjänsten. Men lokalerna är så pass rökskadade att det inte går att vistas i lokalerna och under onsdagen har det jobbats intensivt för att hitta nya lokaler till de cirka 70 barnen som nu står utan förskola den här veckan.

– Vi kommer att lösa en plats för alla från och med måndag. Vi har tre avdelningar på en förskola som vi nyligen har lämnat här i centrum som heter Seminariet. Sedan behöver vi placera en avdelning på Porsön och där har vi också en lokal som vi har använt tidigare i Porsöskolans del, säger skolchefen Maarit Enbuske.

”Drabbar så många”

Det är den tredje branden i området på drygt ett år. Bara för en dryg vecka sedan brann det i Björkskataskolan vilket tvingade de 300 eleverna att flytta in i provisoriska lokaler.

– Det känns inte alls bra, vi vet att vi har haft ökad bevakning i området och det är nästan overkligt att det kan hända två gånger på så här kort tid. Jag blir bara ledsen. Jag kan inte förstå att någon kan göra så här för det drabbar så oerhört många människor, säger Maarit Enbuske.

Påverkar polisarbetet

Polisen har under dagen genomfört en tekninsk undersökning på platsen. Ännu finns ingen misstänkt och polisen eftersöker vittnen till nattens händelser.

– Från polisens sida så har vi bland annat tidigare under veckan, efter den andra branden, valt att lägga fokus just mot Björkskatan och Porsön där vi finns lite mer synligt i området, säger Patrik Hellberg som är biträdande lokalpolisområdeschef i Luleå/Boden.

Kan man se något samband mellan de här två senaste bränderna?

– Det är svårt att säga, det måste utredningarna visa. Det enda vi kan konstatera är att det är två bränder inom en relativt kort tidsperiod och det kan väl då tala för det. Men som sagt det finns inga andra uppgifter i nuläget som vi kan gå in på som styrker något samband, säger Patrik Hellberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skadegörelse på Porsön och Björkskatan

Mer i ämnet