Per Anders Nutti, ordförande i Saarivuoma sameby kliver in i rättssalen vid Senja tingsrätt i Finnsnes i Troms fylke. Foto: NIls John Porsanger/NRK Sápmi

Svensk sameby förlorade mot norska staten

Publicerad

Domen i målet mellan Saarivuoma sameby och norska staten har kommit och det blev den norska staten som drog det längsta strået.

Sent på tisdagskvällen fick Saarivuoma samebys ordförande Per Anders Nutti ta del av domen. När Sameradion & SVT Sápmi får tag på honom över en raspig telefonlinje har han ännu inte hunnit läsa igenom domen ordentligt, men konstaterar att samebyn förlorat mot norska staten.

– Det är klart att jag är besviken. Vi har ju jobbat för det här och hade en tro på att det skulle gå bra. Samtidigt så har vi ju vetat hela tiden att det kan gå så här, säger han till Sameradion & SVT Sápmi.

Hävdade ensamrätt till renbete

Rättegången hölls för drygt en månad sedan vid Senja tingsrätt i norska Finnsnes i Troms kommun. Saarivuoma sameby hävdade i sin stämningsansökan, och vid rättegången, att de har ensamrätt till renbete på renbetesområden som ligger på norsk sida.

Det aktuella området sträcker sig utanför det område som samebyn har rätt till mellan maj och september, enligt den svensk-norska renbeteskonventionen som var i kraft åren 1972-2005.

Tingsrätten fick avgöra

Allt har sitt ursprung i en nationsgräns som en gång drogs rakt genom det samiska renbetesområdet. Under de senaste hundra åren eller så har flera svenska samebyar upplevt att rättigheterna har minskat och att områdena där deras renar får beta i Norge har blivit mindre.

Sedan 2009 finns heller ingen mellanstatlig överenskommelse efter att det gamla avtalet löpt ut, och de svenska och norska regeringarna har inte lyckats komma överens om villkoren för ett nytt avtal. Det juridiska läget ansågs vara högst oklart men nu har alltså Senja tingsrätt fått avgöra frågan om det gränsöverskridande renbetet.

Domen ska översättas

Per Anders Nutti säger att samebyn ännu inte har varit i kontakt med sin advokat i ärendet och att de har en månad på sig att överväga en överklagan.

– Först måste domen översättas till svenska och vi måste ordentligt gå igenom den för att se hur domen ser ut, vad den grundar sig på och vilka överväganden domaren har gjort. Jag kan ännu inte säga om och i så fall hur vi går vidare, säger Per Anders Nutti, ordförande i Saarivuoma sameby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.