SVT har förståelse men ger ingen ursäkt till kväner

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s serie Midnattssol har fått skarp kritik för hur minoriteter porträtteras och i förra veckan gick kvänernas ordförande i Norden ut och krävde en ursäkt från SVT. Men någon ursäkt får de inte.

Det var i förra veckan som kvänernas ordförande i Norden, Göran Johansson, krävde en ursäkt av SVT för hur man porträtterat kväner i serien. Han menade att även om det är en påhittad berättelse så måste man hålla sig till vissa fakta.

– Även om det är film får man inte hoppa på en hel folkgrupp. Folk söderut och i andra länder kommer uppfatta kväner som tjuvar och gangsters, sa han.

Ingen ursäkt

Nu bemöter SVT:s projektledare kritiken.

– Vi kan visa en enormt stor förståelse för att de upplever det på det här sättet och att de har en poäng i att den här fiktiva karaktären är kriminell. Men han är inte på något sätt representativ för alla kväner, säger Marcos Hellberg, projektledare på SVT.

Han poängterar även att i drama har man inget dokumentärt eller journalistiskt ansvar.

– Vi ska berätta en spännande historia. I dramatikens väsen ligger också konflikter, det är liksom det som får historien att rulla.

Läs också: ”SVT borde visa mer respekt”

”Troligt med anmälan till DO”

Göran Johansson, ordförande för kvänernas förbund i Norden köper inte det resonemanget.

– Det är dåligt av SVT att inte be om ursäkt när man har gjort fel i och med att det är gamla människor som har tagit illa vid sig.

På tisdag ska förbundet ha möte för att diskutera hur man ska gå vidare med frågan.

– Det troliga är att vi kommer att göra en anmälan till diskrimineringsombudsmannen. SVT ska ställa upp på kraven som public servicebolag, säger Göran Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Midnattsol får kritik

Mer i ämnet