Marcos Hellberg, projektledare vid SVT Drama, bemöter kritiken mot tv-serien Midnattssol.

”Vi vill berätta en spännande historia”

Publicerad

– I dramats väsen ligger just konflikterna, säger Marcos Hellberg, projektledare vid SVT Drama, som bemöter kritiken mot tv-serien Midnattssol.

– Jag tycker att Midnattssol skiljer sig från de flesta serier i den meningen att man inte tar majoritetsfolkets perspektiv. Tidigt berättas att svensken förtryckt minoritetsfolken i norra Sverige. Att vi stal deras kultur, fängslade nåjder och fråntog dem all näring utom rennäringen, säger Marcos Hellberg.

Vill varken härska eller söndra

Han ställer sig direkt frågande till delar av kritiken mot den fransk-svenska thrillerserien Midnattssol.

– Jag har svårt att förstå hur man kan uppleva att upphovsmännen skulle använda sig av någon speciell typ av härskarteknik. Vi vill varken härska eller söndra eller försvaga några grupper. Tvärtom, säger Marcos Hellberg.

– Vi vill berätta en spännande historia. Midnattssol är en thriller. En fiktionell historia, vi erbjuder spänning och dramatik. Och i dramats väsen ligger just konflikterna och kanske inte främst fredlig samexistens, fortsätter han.

”The Crown” gör också så

Marcos Hellberg framhåller att det är många olika faktorer som påverkar vilka skådespelare som får rollerna.

– När vi väljer skådespelare för en roll är det inte alltid etniciteten som är det mest avgörande. Gustaf Hammarsten som är Stockholmare spelar exempelvis infödd Kirunabo med samisk blod i sina ådror. Och vi är inte ensamma om det här.
I den framgångsrika TV-serien The Crown spelas exempelvis den urbrittiska ikonen Winston Churchill av den amerikanske skådespelaren John Lithgow.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Midnattsol får kritik

Mer i ämnet