Anders Nystedt, smittskyddsläkare, förtydligar hur delataspridningen i Norrboten ser ut. Foto: Arkiv, Viktor Lundmark/SVT

SVT rättar och smittskyddsläkaren förtydligar: Så ser deltaspridningen ut i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Under gårdagen publicerade SVT en artikel om att sju av de senaste elva smittfallen i Norrbotten var av deltastammen. Det är fel och undertecknad tar på sig det. Smittskyddsläkaren Anders förklarar hur det ligger till.

Det var i går som siffror misstolkades på Region Norrbottens hemsida. Den dagliga veckorapporten redovisade elva nya smittfall och man skrev även att sju nya deltafall upptäckts.

Dessa siffror skall dock hållas isär – de sju nya deltafallen spänner över en längre tid.

Coronaviruset i Norrbotten

– Totalt har vi tolv positiva fall i länet och som sträcker sig tillbaka sedan provtagning från vecka 24. Av de sju senaste fallen är sex familjesmitta, säger Anders Nystedt.

Smittspårningen från senaste fallet inte klar

Smittskyddsläkaren säger att det sjunde fallet smittats i södra Sverige där han träffat kompisar som varit lite förkylda.

– Slutrapporten från smittspårningen är inte klar än men det finns indikationer på det.

”Ingen illusion om att den inte kommer öka”

Av de testade stammarna fram till i dag så är cirka 1,5 procent den indiska mutationen. Men man ska inte ropa hej.

– Jag har ingen illusion om att det inte kommer att öka så det är fortsatt viktigt att se till att smittan inte sprids, säger Anders Nystedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet