SVT Nyheter Norrbottens reporter Kirsi Vanttaja är glad över nominering och att SVT satsat på att bevaka Barentsregionen. Foto: SVT

SVT-reporter nominerad till Silversleven

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Norrbottens reporter Kirsi Vanttaja har nominerats till journalistpriset Silversleven för sin rapportering från Barentsregionen.

– Det känns jätteroligt att få uppskattning för vår satsning i de nordiska områdena och att kunna bidra till att de arktiska områdena blir mer kända via vår journalistik, säger Kirsi Vanttaja.

Silversleven delas ut till en journalist i norra Norrland som på ett eller annat sätt ”rört om” genom sitt arbete.. Det kan handla om ett avslöjande, en väl genomförd serie, ett nytt arbetssätt eller kanske ett rakryggat ställningstagande som fått betydelse för publicistiken i allmänheten.

– Kirsi har på kort tid byggt ett starkt nätverk, framför allt i Norge och Finland, och regelbundna redaktionsmöten hålls nu över redaktionsgränserna, säger Fia Wirén, redaktionschef på SVT Nyheter Norrbotten.

”Kommit hela SVT till gagn”

Våren 2017 tillsatte SVT en renodlad tjänst i Luleå att stärka nyhetsbevakningen av Barentsområdet – framför allt de norra delarna av våra nordiska grannländer.

– Resultatet har varit starka reportage och nära berättelser från norra Norge, Finland och gränstrakterna mot Rysslan. Kirsi har dels bärgat hem material på egen hand, men även tagit del av och vidareförädlat andra redaktioners material. Hennes flerspråkighet har kommit hela SVT till gagn. Det är hon som har varit motorn i samarbetet.

Delar kunskap med varandra

Tillsammans med Yles reporter Tapani Leisti har Kirsi Vanttaja gjort flera uppmärksammade reportageresor som resulterat i material som respektive redaktionen sedan var för sig bearbetat och publicerat.

Varför är det viktigt med ett samarbete med våra nordiska public service-grannar?

– Det är ett alldeles för stort område för att en enda person ska kunna känna till vad som händer och ha all kunskap om de olika områdena. Därför är det smart att bidra med varsin kunskap om regionen. Det är också bra att kunna lösa logistiska problem, dela utrustning och material och ha något att bolla med, säger SVT:s reporter Kirsi Vanttaja.

Övriga nominerade i Silversleven

Västerbottens folkblad – ”Krisen på Migrationsverket

Norran ”Drömmen som splittrade en bygd”

NSD och Norrbottens-Kuriren – ”Granskningen av hockeygymnasiet i Luleå

SVT Nyheter i Västerbotten – ”Skellefteå Krafts bjudnota”.

Silverskeden delas utav Publicistklubben norra Norrland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.