Ny utställning om syskonkärlek

Uppdaterad
Publicerad

I går öppnade utställningen ”Syskonkärlek” på Norrbottens museum i Luleå. En utställning med fokus på barns känslor för syskonrelationer

Utställningen ”Syskonkärlek” som riktar sig till barn i åldern 7 – 9 år baserar sig på kortfilmen ”Ormtyglar” av Lotta Lennartsdotter. Filmen handlar om en storasyster som får uppdraget att ta hand om sin lillebror som efter ett bråk mellan syskonen försvinner.

– Då får man följa barnen där han med sin glada, nyfikna treårings blick upptäcker omvärlden och hon som är åtta år och har en mycket vidare blick över det hon ser är orolig över sin lillebror, säger regissören och producenten Lotta Lennartsdotter.

Filmen är gjord på 300 stillbilder där 50 av bilderna nu ställs ut. Bilder som visar på olika känslor som finns mellan syskon.

Älskar och hatar

– Det är ju meningen att barnen ska kunna känna igen sig i syskonskapet och det känslospann som finns. Man älskar sitt syskon men man är också fruktansvärt arg och hatar syskonen emellanåt och kanske önskar att de ska försvinna. Och att det är okej att känna båda delarna. 

Förväntningen är att barn och skolklasser ska komma till museet för att se kortfilmen och titta på bilderna för att efter det skriva en egen filmsaga med hjälp av bilderna.

Utställningen pågår fram till mitten av september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.