Kaunis iron kan inte ta sig fram till sin utlastningshamn i Narvik efter en ny tågurspårning. Foto: SVT

Tågen hann knappt börja rulla – ny urspårning drabbar gruvjätten i Pajala

Uppdaterad
Publicerad

Samma dag som det långa tågstoppet hävdes vid Vassijaure skedde en ny urspårning. Ett norskt godståg blockerar utlastningen i Narviks hamn och Pajalaföretaget Kaunis iron drabbas.

Urspårningen skedde sent på tisdagskvällen vid Fagerneskajen som ligger nära den södra utfarten i Narvik. Tåget som spårade ur blockerar därmed väg E6 söderut samt infarten till Kaunis irons malmkaj.

– Vi hann fram med ett tåg som är lossat, och ett tåg fick vända och köra tillbaka. Det är lagen om alltings jäklighet, säger Nils-Johan Haraldsson, logistikchef vid Kaunis iron.

Urspårning på Malmbanan vid Vassijaure

Påverkar inte LKAB

Däremot påverkas inte LKAB:s utskeppningshamn. Stickspåret till den hamnen viker av längre norrut i Narvik och trafiken på den delen ska inte påverkas av den nya urspårningen.

Vid Kaunis iron har man fått preliminära prognoser om att spåret ska vara rensat och återställt till omkring klockan 14 på torsdagseftermiddagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Urspårning på Malmbanan vid Vassijaure

Mer i ämnet