Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tahira Masood och 12-åriga dottern Duaa, som är född i Gällivare, visade ut ur Sverige under dagen. I klippet hör du vännen Elisabeth Landby som är orolig över säkerheten i Pakistan. Foto: Privat/SVT Grafik

Rädsla i Gällivare när utvisade Tahira och Duaa landar i Pakistan

Publicerad

Under måndagseftermiddagen landar planet med Gällivarefödda Duaa och hennes mamma Tahira i Pakistan. Men kampen fortsätter för att de ska kunna återvända till det land där Duaa bott hela sitt liv och där de känner sig trygga.

På måndagsmorgonen lämnade Tahira Masood och hennes 12-åriga dotter Duaa Gällivare för att flyga till Tahiras födelseland Pakistan. Kvar i Gällivare finns tidigare arbetsgivaren Elisabeth Landby.

– De var förstås rädda och ledsna, berättar Elisabeth Landby.

Utvisningshotet mot Tahira och Duaa

Tahira Masood hennes dotter Duaa återvänder till Pakistan efter att Migrationsdomstolen beslutat att inte stoppa utvisningen. Som skäl uppger de bland annat att ”familjens nya uppgifter inte kan göra det antagligt att Duaa Masood riskerar att utsättas för barnäktenskap i Pakistan”.

Vännerna i Sverige hoppas nu på att domstolen ska skicka tillbaka ärendet till Migrationsverket för prövning.

– Men det är inte så troligt.

Ändring av felaktiga uppgifter

Men kampen för att Duaa ska få leva sitt liv i Sverige, det land där hon är född är inte över för det.

– Tahira komer att söka arbetstillstånd från Pakistan och försöka få de felaktiga uppgifterna i hennes folkbokföring ändrade, men det kan ta tid. Vi har också flera andra vägar att gå, säger Elisabeth Landby.

Hör mer om Tahiras och Duaas resa till Pakistan i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisningshotet mot Tahira och Duaa

Mer i ämnet