Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
27 000 personer har skrivit på en namninsamling på sociala medier för att tolvåriga Duaa Masood ska få stanna i Sverige. Just nu ser inte det ut att hjälpa. Foto: Hans Sternlund/SVT

Trots 27 000 namnunderskrifter – på måndag utvisas Duaa och Tahira till Pakistan

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 27 000 personer har skrivit på en namninsamling på sociala medier för att tolvåriga Duaa Masood ska få stanna i Sverige.

Just nu ser det inte ut att hjälpa. Väskorna står redan packade i rummet och om inget oväntat händer tvingas hon sätta sig på planet mot Pakistan på måndag.

SVT Norrbotten har flera gånger berättat om Tahira Masood och dottern Duaa som efter tolv år i Gällivare riskerar utvisning till Pakistan sedan Migrationsverket har avslagit såväl asylansökningar som ansökningar om arbetstillstånd.

Så sent som i tisdags skickade de in en ansökan om prövningstillstånd till Migrationsdomstolen där de yrkar på att fallet ska tas upp igen och att utvisningen ska stoppas i väntan på prövning.

Utvisningshotet mot Tahira och Duaa

Men att ett beslut ska hinna komma innan avresan på måndag är en ytterst tunn strimma hopp för dem.

”Stora risker”

I överklagan till Migrationsöverdomstolen trycker de på att Duaa Masoods skyddsskäl inte har prövats och att hon riskerar barn- och tvångsäktenskap i Pakistan.

– Det är en stor risk för Duaa i Pakistan, säger Tahira Masood.

Tahira och Duaa Masoods fall har väckt ett stort engagemang. I december slöt många Gällivarebor upp för en manifestation på torget, samtliga politiska partier i kommunfullmäktige har protesterat mot utvisningsbeslutet och nu senast har vänner startat en namninsamling på sociala medier.

Kända svenskar engagerar sig

Under fredagen hade över 27 000 personer skrivit på, varav många kända svenska artister, skådespelare och samhällsdebattörer som Sabina Ddumba, Dogge Doggelito, Pernilla Wahlgren och Alexandra Pascalidou.

Migrationsdomstolen avslog ansökan för Duaa Masoods den 18 januari i år och skrev bland annat att ”familjens nya uppgifter inte kan göra det antagligt att Duaa Masood riskerar att utsättas för barnäktenskap i Pakistan”.

I klippet berättar Tahira om vad hon fruktar ska hända när de landar i Pakistan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisningshotet mot Tahira och Duaa

Mer i ämnet