Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Tahira Masood som är orolig över sin egen och 12-åriga dottern Duaas framtid. Trots tolv år i Sverige hotas familjen av utvisning. Foto: Hans Sternlund/SVT

12-åriga Duaa har bott i Gällivare hela livet – nu ska flickan utvisas till Pakistan

Uppdaterad
Publicerad

För tolv år sedan kom Duaas mamma Tahira Masood till Gällivare efter att flytt från tvångsgifte. Nu riskerar dottern och mamman att utvisas till Pakistan om inte överklagandet av dotterns utvisningsbeslut går igenom.

När Tahira Masood var 14 år köpte en manlig släkting ett falskt personbevis där hon uppgavs vara fyra år äldre. På så vis skulle han kunna gifta sig med henne. När hon senare väntade barn flydde hon från Pakistan för att försöka få en bättre framtid i Sverige för sig och sitt ofödda barn.

Men mannens agerande kan nu förstöra den drömmen.

Utvisningshotet mot Tahira och Duaa

Tahira Masood fick avslag på sin asylansökan två gånger, varpå hon ansökte om ett så kallat spårbyte för att få ett arbetstillstånd. Då uppgav hon själv till Migrationsverket att personbeviset var förfalskat. Det ledde till att myndigheten menade att hon inte kunnat verifiera sin identitet.

”Gällivare är min dotters värld”

För tre veckor sedan kom beslutet för Tahira och den nu 12-åriga dottern Duaa. De ska utvisas till Pakistan.

Deras enda förhoppning är överklagan om utvisning av dottern. I överklagan pekar de på att dottern aldrig varit i Pakistan och att hon inte kan språket.

– Hon har ingen anknytning till Pakistan, bara till Gällivare. Gällivare är min dotters värld, säger Tahira Masood.

Mamman är också rädd för att dottern ska gå samma öde till mötes som hon gjorde som 14-åring.

– Jag är så rädd att de kanske gifter bort min flicka också, säger Tahira Masood.

”Vi ska lyssna till barnet”

Rättsprocessen om Tahira och Duaas framtid pågår fortfarande och Migrationsverket kommenterar inte det specifika ärendet.

Myndigheten svarar däremot att det generellt är snäva ramar för vad som kan ses som ”synnerligen ömmande omständigheter”, och att det är beklagligt när barn påverkas av beslut som riktar sig mot föräldrarna.

– Migrationsverket väger in och tar hänsyn till omständigheterna i det enskilda ärendet och är barn med i bilden har vi en skyldighet att pröva barnets bästa, utifrån de riktlinjer som Barnkonventionen och annat ger. Konventionen ger dock inte per automatik barn eller föräldrar rätt att få stanna i Sverige men vi ska lyssna till barnet, säger Frederik Abbemo som är presskommunikatör vid Migrationsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisningshotet mot Tahira och Duaa

Mer i ämnet