Jokkmokks allmänning, begär nu handräckning av polisen för att avhysa deltagarna i Rainbow Gathering, som pågår i Kallakområdet. Bilden är tagen 14 augusti. Foto: SVT

Tältlägret i Kallak: Markägare begär avhysningshjälp av polis

Uppdaterad
Publicerad

Markägarna, Jokkmokks allmänning, begär nu handräckning av polisen för att avhysa deltagarna i Rainbow Gathering, som pågår i Kallakområdet.

– Nu måste någonting göras åt situationen, säger Christian Rimpi, förvaltare åt Jokkmokks allmänning.

Det är P4 Norrbotten som är först med att rapportera att Jokkmokks allmänning begär handräckning.

Deltagare från Rainbow Gathering har befunnit sig i Jokkmokk sedan sista veckan i juli och stannar en vecka in i september. När SVT besökte lägret 14 augusti fanns uppskattningsvis 1 000 personer på plats.

Tältlägret i Kallak

– Det finns mellan 1 000 till 2 000 personer i lägret och att så många tältar på samma plats så länge kan inte ligga inom ramen för allemansrätten, säger Christian Rimpi.

”Flyttar praxis för allemansrätten”

Markägaren, Jokkmokks allmänning, polisanmälde Rainbow Gatherings tältläger under förra veckan, enligt anmälan saknar lägret tillstånd.

– Vi har varit på plats och försökt ha en dialog med tältarna där vi bett dem att flytta på sig, men ingen har brytt sig om det vi har sagt, säger Christian Rimpi.

Jokkmokks allmäning enades vid ett extra styrelsemöte om att begära handräckning.

– Det här är en viktig principiell fråga. Ska så många människor få tälta på samma plats under så lång tid så flyttar man praxis för allemansrätten, anser Christian Rimpi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tältlägret i Kallak

Mer i ämnet